1 post
Skip to main content

Hogyan készítsünk polcot otthon?

2023. november 21.
Letenye Média

Hogyan készítsünk polcot otthon?

(x) A polcok készítése az egyik szórakoztató barkácsolási téma, amelyre mindenkinek szüksége lesz a készségek és a matematika keverékére. A polc elkészítéséhez először papíron kell elkészítenie a méretek listáját és az elkészítési módját. Mai cikkünkben bemutatjuk, hogyan készítsünk polcot otthon. Merüljünk el időveszteség nélkül!

Mit kell tenned?

Elvégeztük számításainkat és a polcok méreteit módosítottuk. A barkácsáruházakban a kívánt méretre vághatod őket. Amikor elmondja a barkácsbolt személyzetének, hogy ezek polcok, megadják a szükséges anyagokat. Most nézze meg a barkácsáruház modelljeit a polcok támasztékaiért. 2 támasz elég lesz neked, ezek általában L alakúak. Tájékozódjon arról, hogy a barkácsboltból beszerzett támaszok mely csavarok lesznek a falon, és kérje el ezeket a csavarokat.

Most vegyük a falunk üres részét. Ha egy polckiosztás lesz, akkor azt csináld ott, ahol akarod, de ha lesz egy polctípus egymás tetején, vagy egymás mellett és átlósan, akkor ennek megfelelően kell meghatározni a helyet. Ha van szintje otthonában, ez nagyon hasznos lesz az Ön számára. Vegyünk egy ceruzát, és egy szintező segítségével rajzoljuk meg a polcnak azt a részét, amely a falon fog ülni, miután kiegyenlítette. Most helyezze a vásárolt L-tartókat az egyenes vonal alá, és keresse meg azokat a furatokat, ahol az L-támaszt a falba csavarja. Ha a vásárolt polcok forgácslap vastagsága 16 mm, akkor műszakilag 40 cm és 60 cm közötti távolságnak kell lennie az L támasztékok között. Ha ez 18 mm, akkor az L támasztékok között legfeljebb 90 cm távolságot hagyhat.

polc keszites

Utolsó lépések

A fentebb leírt előkészületi lépések után győződjünk meg arról, hogy a fúrás során a fal anyagának megfelelő fúrófejet használunk, legyen szó tégláról, betonról vagy gipszkartonról. Amikor az L támasztókat rögzítjük, használjunk megfelelő tipliket és csavarokat, hogy a támasztók stabilan tartsák a polcokat. A rögzítés során ügyeljünk arra, hogy ne húzzuk túl a csavarokat, így elkerülve a falban történő esetleges sérüléseket. Miután a támasztókat megerősítettük, helyezzük fel óvatosan a polcokat, és ellenőrizzük, hogy a vízszintes helyzetük tökéletes-e.

A könyvek súlya miatt fontos, hogy a polcokat megfelelően elosztva rögzítsük az L támasztókhoz, így biztosítva, hogy ne csak a támasztók közepén, hanem a végpontokon is támasztékot kapjanak. Ha a polcaink hosszabbak, akkor érdemes lehet több támasztót is használni, elosztva a súlyt és növelve a stabilitást. A polc megerősítése érdekében az extra fadarabot, amelyet a polc elejére tervezünk, válasszuk ki olyan méretűre és vastagságúra, amely harmonizál a polcok stílusával és további teherbírást biztosít. Ez az elem nem csak a tartósságot növeli, hanem esztétikailag is kiegészíti a polcot, hozzáadva egyedi megjelenést.

A fadarab rögzítésekor használjunk olyan rögzítőelemeket, amelyek nem látszódnak a polc használata során, vagy amelyek illeszkednek a bútor többi részéhez. A végeredmény egy saját kezűleg összeállított, praktikus és szemrevaló tárolóhely lesz, ami nemcsak hasznos, hanem a lakás díszévé is válik. Az ilyen típusú otthoni projektek nemcsak arra jók, hogy egyedi bútordarabokat hozzunk létre, hanem a barkácsolás örömét is szolgálják, miközben személyre szabott és funkcionalitást adunk otthonunknak.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek