1 post
Skip to main content

200 traktorral tüntetnek a gazdák a szomszédos, horvátországi Csáktornyányál

2024. február 19.
Letenye Média

200 traktorral tüntetnek a gazdák a szomszédos, horvátországi Csáktornyányál

Tüntetnek a gazdák traktorokkal két horvát városban, a kelet-horvátországi Gyakovóban (Dakovo) és az észak-horvátországi Csáktornyán (Cakovec), hogy felhívják a figyelmet a mezőgazdaság problémáira - írta a Jutarnji List című horvát napilap hétfőn.

A horvát termelők az egynapos tiltakozással egyrészt támogatni akarják európai kollégáikat a közös európai agrárpolitika elleni küzdelemben, amely szerintük kárt okoz a mezőgazdaságnak, másrészt aggasztja őket az olcsó ukrán búza importja - írták.

horvatorszag zaszlo

(A fotó illusztráció. Horvátország lobogója. Fénykép: Wikipédia)

Az egyik gazda a lapnak nyilatkozva elmondta: az árpa és a búza ára tavaly veszteséges termelést okozott, az ukrán gabona lenyomta az árakat. "Ha ez így folytatódik tovább, egyre kevesebb lesz a földművelő" - mondta.

A tüntetőkhöz csatlakozott Mladen Jakopovic, a horvát mezőgazdasági kamara elnöke is, aki rámutatott: a mezőgazdászok rendkívül nehéz helyzetben vannak az állami földek felosztása és a termelés felesleges bürokratizálása miatt, amihez szerinte az új zöldpolitika is hozzájárult. A demonstrációval fel akarják hívni a figyelmet az agrárium problémáira, amely Európa szerte aggasztja a gazdákat - hangsúlyozta.

Gyakovóban a reggeli órákban 70 traktor vonult az utakra kétszáz gazda kíséretében, majd a városközpont felé vették az irányt, lassítva a forgalmat.

Csáktornyán 200 traktorral gyűltek össze a földművelők. A tüntetést Varasd (Varazdin) megye elöljárója is támogatta.

Matija Posavec elmondta: Varasd és Muraköz megye, de egész Észak-Horvátország képes rá, hogy egyes mezőgazdasági kultúrákkal az egész országot ellássa még a turisztikai szezonban is.

Felszólított, hogy a gazdáknak adják vissza méltóságukat, vegyék figyelembe kéréseiket és hallgassák meg őket, mert csak ők ismerik a nehézségeket és tudnak rá megoldást találni.
"Remélem, hogy Marija Vuckovic földművelésügyi miniszter és a kormány fogadja a gazdákat, és meghallgatja követeléseiket" - hangoztatta Posavec. (Kriják Krisztina/MTI)


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek