Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.02.21

Ne pálinkával kezelje a náthát!

Ami a tengerészeknek a rum, az a magyaroknak a pálinka. Csak azt hisszük, hogy van gyógyító, védő hatása, valójában nincs.
Mi igaz abból, hogy a pálinka megöl minden vírust és baktériumot, vagyis például ha náthásak vagyunk, használhatjuk gyógyszer helyett? Semmi – adta meg a sommás választ Komáromi Zoltán háziorvos a Klubrádió Ötös című műsorában.

palinka.jpg

(Jó fajta Letenye környéki pálinkák)
 

Az alkohol egy fertőtlenítő hatású szerves oldószer, ám a fertőtlenítő tulajdonsága csak akkor jön elő, ha 70 százalékosnál erősebb. Ilyen alkohollal például meg lehet tisztítani a bőrfelületet, mert oldja a felszínén lévő zsírt, megöli a baktériumokat, így azon a helyen be lehet adni az injekciót, vagy lehet vért venni biztonságosan.

Amennyiben viszont 60 százalékosnál töményebb pálinka kerül a szájba, az olyan mértékben vonja el a vizet, hogy égető érzést okoz, egyéb gondokról nem is beszélve.

Ami a pálinka étvágygerjesztő hatását illeti, az is tévképzet.
Annyi igaz, hogy gyomorsavat termel, ellazítja a simaizmokat, ezzel segíti az emésztést.
Ez a hatás viszont csak akkor érhető el, ha étkezés után fogyasztunk egy keveset nem pedig előtte, ahogy nálunk szokás.
(Forrás:
Klubrádió)

 



loading...