Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Gyanúsnak találtak két chipset

2017.09.07

A Szupermenta terméktesztben ellenőrzött tíz, különböző márkájú sajtos chips közül kettőnél meghaladta a figyelmeztető szintet az akrilamid értéke, ami számos élelmiszerben előforduló szerves szennyezőanyag, szénhidráttartalmú élelmiszerek magas hőfokú hevítésekor keletkezik.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azonnal értesítette a felelős vállalkozókat, akik lépéseket tettek a gyártási folyamat javítása érdekében - közölte a Nébih csütörtökön az MTI-vel.

 

chips.jpg

 

A közlemény szerint az akrilamid mellett vizsgálták a chipsek glutaminsav-, transz-zsírsav-, zsír- és sótartalmát is.
Az egyik chipsnél magasabb zsírtartalmat mutattak ki a vizsgálatok a tápértéktáblázatban feltüntetett értéknél, ezért a hatóság figyelmeztetésben részesítette a vállalkozást, amely köteles felülvizsgálni termékét és annak jelölését.
A közlemény szerint hat chipsnél találtak valamilyen jelölési hiányosságot a szakemberek.
A vizsgált termékeknél mért glutaminsav-tartalom, ami az ízek intenzitásában játszik szerepet, jóval a jogszabály által előírt határérték alatt van.
A szakemberek a chipsek só és transz-zsírsav tartalmánál is mindent rendben találtak - olvasható a Nébih közleményében. MTI

 

 


loading...