Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A mákolaj gyógyító ereje! - A nagykanizsai biológus-természetgyógyász jótanácsai

2014.01.28

molnar-eszter-nagykanizsa.jpg

 

A mák (Papaver somniferum) ősi kultúrnövényünk. Már a 19.században felismerték sokrétű felhasználását. Szappan, lakk és lámpaolajként való alkalmazása mellett a gyógyszeripar is használja. Manapság talán elfeledett gyógynövényeink közé tartozik, pedig a mák a csontritkulás egyik legjobb ősi ellenszere.
A mák, illetve a hidegen sajtolt eljárással készített mákolaj rendkívül gazdag többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavakban, B6-és E-vitaminban, foszforban, kálciumban, káliumban, magnéziumban, vasban és aminosavakban.
Számos élettani hatása ismert:
- csontritkulás megelőzése és kezelése
- pozitív hatása van a szellemi teljesítőképességre
- immunerősítő
- nyugtató, altató hatású
- csökkenti a magas vérnyomást
- gyorsítja a sebgyógyulást

Érdemes a mákot beépítenünk napi étkezéseinkbe. Fogyasszunk hetente többször mákos ételt, vagy jó minőségű hidegen sajtolt (sötét, vastag falú üvegben tárolt) mákolajat.
A változatosság kedvéért a mákot, mákolajat fogyaszthatjuk mézzel elkeverve is.

 

mak.jpg

Egészségmegőrző tippek:
Emeljük napi vízfogyasztásunkat, (érjük el a napi 2-3 litert) kezdjük a napot éhgyomri 2-3 dl folyadékbevitellel!
Fogyasszunk hetente több alkalommal mákot, illetve hidegen sajtolt mákolajat, hogy csontjaink minél erősebbek legyenek!

Molnár Eszter Barbara
biológus-természetgyógyász,
Örök Élet Köve Kft, Nagykanizsa

 


loading...